добре дошли в моя уеб сайт

История

Никола Кунов, Иван Абузов, Нако Паунов, Герго Бойчев - това са само част от хората, на които дължим съществуването на любимия отбор! Годината е 1921, а мястото е игрището на "Стария пазар" - там е поставено началото на футболен клуб Ботев (Враца). През 1964 година отборът печели промоция в "А" група след напрегнат и оспорван сезон, решен в последния кръг, където ботевци побеждават с 5:2 в Михайловград. През следващите 26 години, Ботев е неизменна част от състава на групата като записва 788 мача, от които 269 победи. Първата среща в майсторската група е на стадион "Христо Ботев" и събира рекордните и досега за Враца 30 000 зрители. Съперник е един от грандовете на Българския футбол - Левски (София), а резултатът е 1:1.
Ботев постига най-големия си успех през 1971 година, когато печели бронзовите медали, изпреварен само от големите ЦСКА и Левски. През тази година Враца намира и най-големия си голмайстор - Георги Каменов, отбелязал през сезона 20 попадения от общо 150 в кариерата си с екипа на Ботев. Треньор през този сезон е изключителният Илия Панев (на снимката вдясно), получил по-късно признанието за треньор номер едно в историята на футбола в града.
Като историческа дата за футбола във Враца се отбелязва и най-значимата победа на отбора като гост. Тя идва на 11 Декември, 1985 година, когато на стадион "Георги Аспарухов" в София, Ботев тотално надиграва шампионския отбор на Левски (София) със 6:3 (таблото от мача на снимката в средата - повредено, но останало завинаги в историческите анали на Враца). Хеттрик отбелязва друга легенда - Емил Маринов.
В модерната история на отбора фигурират имената на едни от най-популярните български футболисти. Сред тях са излезлите от школата на Ботев Мартин Петров (на снимката вляво) и Валентин Илиев, които и до днес подкрепят развитието на футбола във Враца
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.